Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Egyre több az internetes csalás megyénkben. Egy egri nőtől 20 millió forintot akartak ellopni saját netbankján keresztül

Egyre több az internetes csalás megyénkben. Egy egri nőtől 20 millió forintot akartak ellopni saját netbankján keresztül

Ez a cikk több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ezen a héten is közzétette válogatását az elmúlt héten történt megyei bűnügyekből, melyek megelőzhetők lettek volna. Többek között az internetes csalás veszélyeire is igyekeznek felhívni a figyelmet, ami egyre gyakoribb jelenség.

Az elmúlt héten ismét, számos olyan bűncselekmény miatt érkezett feljelentés, amelyek kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal megelőzhetők lett volna.

Nyitva hagyott ajtók

Négy olyan eset történt megyénkben, hogy a sértettek nyitva hagyták a bejárati ajtót vagy a melléképületet, és ezáltal a tolvajok könnyen el tudták lopni a készpénzt, szerszámokat, műszaki cikkeket, mobiltelefont.

  • Az ilyen típusú bűncselekmények észlelésekor fontos, hogy lehetőség szerint ne nyúljanak semmihez a helyszínen, mindent hagyjanak érintetlenül, ugyanis ellenkező esetben a nyomok rögzítését nem minden esetben lehet elvégezni! 
  • A lakás ajtaját, kaput, garázst, akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak, hogy illetéktelenek ne tudjanak az Önök tudta nélkül, észrevétlenül bejutni!

Figyelmetlenségből lett baj

Érkezett bejelentés továbbá vonaton, padon felejtett mobiltelefon, őrizetlenül hagyott szerszámos láda, és vásárlás után a pakoló pulton hagyott pénztárca ellopásáról is.

  • Értékeiket ne hagyják őrizetlenül!

Nem hagyunk autót nyitva

Nyitott, és őrizetlenül hagyott gépkocsiból sem volt hiány. Jellemzően mobiltelefon, táska, pénzt, iratok tűntek el. A négy esetből egyik autó egy sarudi lakóház udvarán, a másik pedig egy egri garázsban volt. Mindkettőnek a kesztyűtartójában hagyták a sértettek az értékeket; például több mint 700.000 forint készpénzt.

  • A gépkocsiját mindig gondosan zárja be, akkor is, ha a saját udvarán parkol, vagy csak néhány pillanatra kell bemennie valahová!
  • Ne hagyjon értéket az autójában, különösen ne az utastérben! Ha mindenképpen a gépkocsiban kell hagynia néhány dolgot, zárja a csomagtérbe!

Egyre több az internetes csalás

Sajnos még mindig előfordult, hogy csalók használták ki internetes vásárlás során a vevő jóhiszeműségét vagy éppen visszaéltek az adathalászat útján megszerzett adatokkal.

Egy hatvani lakos tett bejelentést 2022. szeptember 6-án, hogy két jegyet vett online egy magánszemélytől, és elutalta neki a megbeszélt összeget, majd a hirdető elérhetetlenné vált, és a jegyeket sem kapta meg.

  • A megvásárolni kívánt árut lehetőség szerint személyesen ellenőrizzék, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el!

Egy egri nő internetes hirdetésére jelentkezett egy vevő, aki elküldött a vételár megfizetése kapcsán az eladónak egy linket, mely őt a netbankjába irányította át. Ott belépett, és ezt követően már nem tudta használni az alkalmazást. Nem sokkal később a nőt a bankjának egyik munkatársa kereste, és kiderült, hogy a bankszámlájához akartak hozzáférni, arról pénzt utalni. Szerencsére a közel 20 millió forint hiánytalanul megmaradt a számlán.

Hasonlóképpen járt szintén egy egri nő, akinek a hirdetésére sms-ben jelentkezett egy ismeretlen. Elkérte a vevő a bankkártya adatait, hogy a gyerekülés árát elutalhassa. A nő gyanútlanul megadta, majd 100.000 forintot emeltek le a számlájáról.

  • Soha ne adja meg se telefonon, sem az interneten a pénzintézeti számlájával, bankkártyájával kapcsolatos adatokat!

Egy andornaktályai férfi 2022. szeptember 7-én este a netbankjába akart belépni a laptopján, azonban sikertelen volt. Másnap a banktól értesítették, hogy a számlájáról több mint 12 millió forintot utaltak el, mely ügyleteket nem ő kezdeményezett.

Egy turai lakosnak is megszerezték a csalók a bankszámla adatait, ugyanis megfosztották őt több százezer forinttól.

  • Az adathalászat útján megszerzett adatokkal történő visszaélés nagyon népszerű az utóbbi időben. Álnyereményjáték, internetes vásárlás, internetezés során csak egy linkre kell kattintani, esetleg kitölteni egy egyszerű kérdőívet, vagy válaszolni néhány egyszerű kérdésre, s míg ezt megteszik, ellopják az adatokat, amivel később különböző visszaéléseket követnek el.
  • Tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot!

Továbbiak Sziréna kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL