Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Mária

Sötét
Fény

Kenyérünnep: Idén is adakoznak a gazdák a Magyarok Kenyere Programban

Kenyérünnep: Idén is adakoznak a gazdák a Magyarok Kenyere Programban

Kenyérünnep: Idén is adakoznak a gazdák a Magyarok Kenyere Programban

Ez a cikk több, mint 3 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Hevesen tartotta meg kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezete a tizenkettedik éve népszerű Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program Heves Megyei Kenyérünnepét. Idén eddig a megszokottól kevesebb búza és pénzadomány gyűlt össze a Magyarok Kenyere jótékonysági akcióban országosan és megyei szinten, ami nem is csoda, hiszen az aszály miatt kevesebb termett. A korábbi évekhez képest fele annyi mennyiséget sikerült betakarítani, ennek ellenére a gazdák adakozóak és ezekben az embert próbáló időkben is segítenek. A gyűjtés még jelenleg is tart. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a jótékonysági akcióban összegyűjtött adományt határon innen és túl élő rászorulók ellátására fordítja.

Megyei szinten több mint 16 tonna búza és mintegy 500-600 ezer forint gyűlt össze a Magyarok Kenyere Programban, országosan 400 tonnát tesz ki a mennyiség augusztus 9-ig. Ezek még nem végleges számok, ugyanis a gyűjtés a búzánál a hónap végéig tart, míg a pénzadományok felajánlása egészen októberig.

Szendrei László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke kiemelte – eddig megyénkben 70 gazdálkodó tett felajánlást.

Úgy gondolom ilyen aszályos és ilyen nehézségekkel sújtott év ellenére meg kell hajolni és minden tisztelettel elismerni a Heves megyei gazdálkodóknak, hogy önzetlenül adományoznak. Igazán az adományoz, aki abból a kevésből ad ami neki van

-fogalmazott a megyei elnök.

Tizenkét évvel ezelőtt egy maroknyi gazda összefogásával indult mindez el, mára viszont az egész Kárpát-medencét megmozgatta. Tavaly 1100 tonna búza gyűlt össze, ezzel százezer rászorulónak tudtunk segíteni – emlékeztetett Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Az aszály nagy károkat okozott országosan, a meteorológiai mérésekből az látszik, hogy utoljára az ideihez hasonló száraz időjárás 1952-ben volt. Számokban kifejezve 1000 milliárd forint a kár, 2,5 millió tonna búza nem termett meg, a kukorica tekintetében ez 4 millió tonna.

Új alapokra kell helyezzük a gondolkodásunkat – hangsúlyozta Jakab István.

Az adománygyűjtő akcióhoz kapcsolódva elmondta, eddig 400 tonna búza gyűlt össze országosan, ez tavaly ugyanebben az időszakban 600 tonna volt, az akció végére 900-1000 tonna közötti adományra számítanak, ugyanis a határon túlon még zajlik a gyűjtés.

Az összegyűjtött mennyiség idén is a rászorulókhoz kerül itthon és határontúlon egyaránt karitatív szervezetek segítségével. Jut belőle a kárpátaljai és erdélyi idős otthonokba és árvaházakba, Böjte Csaba testvér árvái is részesülnek belőle.

Jakab István a magyarság összefogásának szoros kötelékeként jellemezte a Magyarok Kenyere Programot.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki főtanácsadó az eseményen kiemelte: rendkívül szép példája a magyar vidék és a magyar gazdák összefogásának a Magyarok kenyere, a gazdák a nehéz időkben és a legnagyobb aszályban is megtartották a rendezvényt és adakoztak.

Szólt arról is, hogy a magyar gazdák nélkül nincs polgári kormányzás sem: Egymás természetes szövetségesei vagyunk, vállt vállnak vetve küzdünk az érdekeikért. Megvédik a magyar földet Budapesten és Brüsszelben egyaránt – fogalmazott.

Beszédében idézett Orbán Viktor miniszterelnök gazdákhoz címzett leveléből, melyet a múlt pénteki hajdúnánási országos búzaösszeöntő ünnepre írt:

Az utóbbi évek legnagyobb aszályával kell megküzdeni, miközben a szomszédunkban dúló háború is nehezíti életünket, amelynek a hatására “az egekbe szöktek az árak – írta a miniszterelnök, hozzátéve:

történelmünk számtalan példával szolgált már arra, hogy “a magyar vidék ereje éppen akkor mutatkozik meg a legjobban, amikor csőstül jön az országra a baj”.

A kormányfő elismerését fejezte ki, hogy a gazdák, csakúgy, mint 1956-ban ma is mindent megtesznek azért, hogy kenyér kerüljön a magyar családok asztalára.

A magyar mezőgazdaságnak működni kell a nehézségek ellenére is- emelte ki köszöntőjében Heves polgármestere, Sveiczer Sándor. Mint fogalmazott: Heves és térsége egész történelme a mezőgazdaságra épült és épül és mind a mai napig ez a meghatározó ágazat.

A térség országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt úgy tartja – a búzaszem és egy falat kovászos kenyér maga az élet, ugyanis nincs még egy olyan növény, amennyiben ennyi erő lenne, és amiért ennyit kellene izgulni az év során.

Dr. Seszták Attila, a NAK Heves Megyei Igazgatóság igazgatója az aszályhoz kapcsolódva kifejtette, ez is olyan nehézség ami megedzi a nemzetet. A Magyarok Kenyere Program az adakozás, a jótékonyság, az összefogás jelképe.

Ignácz Balázs, a Heves Megyei Kormányhivatal főispánja hangsúlyozta – sok kihívás ellenére nincs még egy olyan program a világon mint a Magyarok Kenyere.

dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke úgy véli – nehéz időkben az összefogásnak különös jelentősége van. Az ellenfél a hatalom átvételére készül, ezzel szemben a kormányzat gazdákért dolgozik.

Az önzetlen segítség még nem halt ki a magyarokból – fogalmazott köszöntőjében Csontos Ambrus, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A kenyérünnepen Nagy István Lénárd esperes, plébános illetve Gordos Attila esperes áldotta meg a kenyeret.

A színpadon fellépett a Neofolk Duo, a Hevesi Fúvós Együttes és a Hevesi Mazsorett Együttes, Bódi Csilla és Andrási István néptáncos. A kenyérünnepen arató- és népdalokat adott elő a Pélyi Tiszavirág Nyugdíjas Klub és a hevesi Őszikék Népdalkör.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL