Lépjen kapcsolatban velünk

Kormányinfó: 25%-os gázfelhasználási csökkentés lesz az állami intézményekben

Kormányinfó: 25%-os gázfelhasználási csökkentés lesz az állami intézményekben

Ez a cikk több, mint 2 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Lesz elég fa télre, minden háztartás kaphat befagyasztott áron 10 köbmétert,  18 fok lesz az állami intézményekben és a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem fog változni. – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, az árak emelkedésének következtében válsághelyzet alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Oroszország azonban extra profitra tett szert – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A szerdai kormányülésen a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelték. A miniszter közölte, a válság következtében gázellátási és ár problémák vannak, azonban előbbi Magyarországot nem érinti.

Csökkenteni kell a gázfogyasztást, a takarékoskodást a kormány saját magán fogja kezdeni, ezért a magyar kormány a kórházak és a szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írt elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak-jelentette be a miniszter.

Tüzifa és szénprogramot indít a kormány

Gulyás elmondta, a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig 150 ezer forintos támogatást ad havonta a kormány. Ezt megpróbálja a kormány fenntartani – tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy a gázzal és az árammal az észszerűség keretein belül gazdálkodjon – mondta a miniszter. Jövő héttől az erdőgazdaságoknál közvetlenül fát vásárolni hatósági áron – mondta a miniszter.

Állami elővásárlási jog lesz a barnaszénnél – mondta a miniszter. 280 ezer tonna lehet a barnakőszén-kitermelés, ha minden kapacitás elindul – mondta. Munkahelyvédelmi-programra van szükség a magas energiaárak miatt a vállalkozói szektorban – jelentette be Gulyás. Az energiaintenzív iparágakban támogatási programot dolgoz ki a kormány. A távhő kapcsán Gulyás megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem fog változni.

foto:origo.hu

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL