Lépjen kapcsolatban velünk

Rózsakert a Tárkányi úton

Rózsakert a Tárkányi úton

Rózsakert a Tárkányi úton

Az  idén ismét lehetett pályázni “Füzesabony legvirágosabb portája 2022” címre. Az elismerő plaketteket augusztus 20-án vették át a győztesek a Családi Napon. Családi ház kategóriában Vass Jánosné és Vass Orsolya kapta meg idén ezt az elismerést. A virágok szeretetéről, a kert megtervezéséről és ápolásáról beszélgettünk Vass Orsival.

Mióta foglalkozol virág kertészkedéssel és honnan jött az ötlet, hogy most pályázzatok az önkormányzat „legvirágosabb porta” felhívására?

– A virágok szeretetet nagyon régóta megvan, amikor kicsi voltam és jöttek a rendelős kertészeti magazinok, akkor mindig nézegettem és Anya rendelt is nekem pár rózsatövet. Persze ezek nincsenek már meg sajnos.  Akkoriban még nagyon sok állatunk volt, mivel a szüleim állattenyésztéssel foglalkoztak, emiatt a virágoskert nem élvezett prioritást. Az első komolyabb ásónyomok még a 2000-s évek elején történtek, amikor elkezdtem kialakítani egy téglaszegélyt. Aztán ez meg is állt, majd 2009-ben folytatódott. 2016-ban közel dolgoztam egy ismert üzletlánchoz, és ott volt egyszer gyökércsomagolt talajtakaró rózsa, ebből vettem is akkor 5db-ot. Persze tavasszal kiderült, hogy semmi közük a talajtakaróhoz, de még egymáshoz sem, az összes eltérő volt színben, virágban kb. mindenben. Azt hiszem ekkor indult a lavina, mert ekkor elkezdtem rengeteg virágot vásárolni, és a téglaszegély csak nőtt és nőtt.A “legvirágosabb porta” lehetősége pedig úgy jött, hogy egy nagyon kedves közeli barátom mondta, hogy szokott lenni ilyen pályázat itthon és megpróbálhatnám. Eddig soha nem csíptem el a kiírást, de most szerencsére időben észrevettem hála a Facebooknak, és gyorsan ki is töltöttem a jelentkezési lapot.

Mennyire tudatosan kezdted el a kertet tervezni csupán a növények iránti szeretetből?

– Őszintén először semennyire, azt a pár rózsát elültettem a kerítés elé, hogy majd ne lehessen látni a hullámpalát. Aztán ahogy fogyott a hely és megismertem a kert különböző adottságait, onnantól vált ez lényegessé. De a mi kertünkben folyamatos a népvándorlás, mert amelyik növény láthatólag nem érzi jól magát az adott helyen, ahova korábban elültettem, akkor kiásom és átteszem a megfelelő helyre. Imádom elemezni a városi beültetéseket, megnézni, hogy egyes helyekre milyen növények kerülnek egymás mellé.  Mit ültetnek a nagy forgalmú területekre, milyeneket napos vagy árnyékos parkokba. Ami nagyon fontos nekem, hogy mindig legyen nyíló virág nagyon kora tavasztól egészen késő őszig, de az első tavaszi virágrobbanást nem tudom egész nyáron produkálni. Persze szem előtt kell tartanom, hogy Füzesabony elég száraz területre esik, viszont legalább jó meleg van nyáron, azok a virágok, amik szépen nőnek a tűző napon és szaporodnak, azok maradnak. Rengeteg olyan tövet vettem már, ami egyszerűen eltűnt, kiszáradt az évek alatt, nem bírta ezt a mikroklímát. Így viszont örökké van lehetőségem újítani, igazi izgalommal tölt el egyes típusok beszerzése. Ekkor kell végig gondolnom, hogy hova kerüljön, mit árnyékol, mi árnyékolhatja, szárazabb vagy nedvesebb részre kerüljön, bokrosodik vagy elég neki kevesebb hely is, magasra nő vagy alacsony marad, rengeteg szempont van. Ez olyan, mint egy logikai fejtörő néha. A locsolás viszont elengedhetetlen, anélkül nincs kert.

Jelenleg mennyi növény van a kertedben és milyen fajtákból?

A mai napon, ha nem számolom bele azt, amit nem régen rendeltem, akkor 33 féle rózsa van. Ezek bírják a meleget, a napot, a szárazabb időt, minden féle méretben futó és talajtakarók egyaránt. Fantasztikus növények, de ezekkel harcolok a legtöbbet, nem kímélik az embert. Íriszekből és sásliliomokból van olyan 8-10 féle, fantasztikus illatuk és színük van, csodálatos a virágfej formája, ahogy a bimbó összecsukott szirmai fedik egymást, órákig tudom ezeket figyelgetni. Rizómát rendelek netről, de simán kiásom a határban a szemétből is, több ilyen növényem van, amit a határba kiborított sittből szedtem ki, mert a kidobott építési törmelékkel valahogy ezek is kikerültek. Vannak klematiszaim, ezek futó növények és nagyon szépek a rózsákkal, most jelenleg ebből is 6 féle van a kertben. Rengeteg pünkösdi rózsám van, Mamámtól ástam ki két nagy tövet, illatos rózsaszín telt virágú pünkösdirózsák, ezeket szétültettem és most van 15 bokor, persze még rendeltem hozzá több különbözőt is, de ebben a kategóriában ezek a leghangsúlyosabbak. Természetesen vannak fűszernövényeim is zsálya, menta, lestyán, oregánó, kakukkfű, levendula, de ebből csak egy-egy tő. Amiket nagyon szeretek mert szépek, strapabíró és jól szaporítható növények az varjúhájak, díszgyertya, illatos gólyaorr, sudárzsálya, nagyon szép szőnyegszerű beültetést lehet csinálni például a gólyaorral.

Ezek közül meg lehet határozni, melyik a kedvenc?

Két nagy rózsa van amire büszke vagyok, az egyik egy majdnem 5 m széles Edes Rose, ennek nagyon szép vaníliás árnyalatú virágai vannak, rózsaszín sziromszéllel, a másik pedig egy David Austin futó rózsa az Alchymistami az udvari villanyoszlopra van felfuttatva, tavasszal ez egy hatalmas virágzuhatagnak tűnik. Sajnos csak egyszer virágzik egy évben, de nagyon szeretnek a rigók a kusza ágak közé fészkelni.Persze ahogy haladunk a tél felé minden időszaknak megvan az a növénye, amit abban a szakaszban nagyon szeretek.

Például az örök kedvencem az óriás verbéna, ami egy nagyon magas ringatózó, apró lila virágú növény, sokáig virít és imádják a pillangók, szereti a napot, évelő és magról is remekül szaporodik. Szeretem az összeset igazából, mert mind csodálatos.

A munkád Pesthez köt, mennyi időt tudsz fordítani a növények gondozására? Vannak- e szezonális teendők a virág kertészkedésben?

– Tavaszi, nyári időben sokat járok haza, ha tehetem minden hétvégén. Sok a teendő velük, metszeni kell őket, gazolni a tövüket, szedni az elnyílt virágot, a száraz részeket. A permetezést Apukám megcsinálja, de ha kell akkor az is van. Nagyon könnyen felemésztenek több órát, ezek a feladatok az általános “alapcsomag” része, viszont nálam könnyen megesik, hogy új területet kell csákányozni mert eszembe jut egy ötlet és kell még hely, vagy kivágott tuja gyökeret kiszedni, ezek a bónusz feladatok! Engem ez kapcsol ki, így egyáltalán nem tekintem tehernek. Egyedül a téli időszak az, amikor nem kell a kerttel foglalkozni, az utolsó metszés és a növények takarása után pihenő időszak jön. Tavasszal március, de egyes rózsákat inkább csak április környékén kezdem el bolygatni. Volt olyan, hogy a lelkesedésem miatt némelyik megfázott és akkor igen lassan és csúnyán hajtottak. Igazából, ha tehetném rengeteg fát és növényt ültetnék, otthon remek rózsakertet vagy rózsaparkot lehetne csinálni, ez egy teremtő és alkotó tevékenység.

Van titka a szép kertnek szerinted?

Igen, szeretni és csinálni kell. Igazából ennyi. Ugyanúgy mint más esetében is befektetett munka nélkül nincs eredmény. 

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL